آرماتوربندی ساختمان از موارد بسیار حساس و مهم در ساختمان سازی میباشد و برای صحیح جلو بردن آرماتوربندی باید با دانش کافی و دقت بالا آن را انجام داد تا بتن ساختمان تقویت شود و از مقاومت بالایی برخوردار گردد. از آنجایی که چینش صحیح میلگرد رزوه شده اهمیت بالایی دارد و به روش های مختلف نیز آن را انجام میدهند پس برای ایمنی بالاتر ساختمان باید از اصول صحیح آن پیروی کرد تا بتن شکننده که در برابر نیروهای کششی مقاومت پایینی دارد، تقویت شده و بار سازه از طریق آرماتور تحمل شود. در اصل هنگام پروژه های ساختمانی از آرماتور برای تقویت بتن استفاده میشود به کار بردن آن مانند خرید کوپلر ضروری میباشد. در این مقاله از کوپلر مهر آریا صفر تا صد آرماتور بندی ساختمان را به طور دقیق مورد بررسی قرار میدهیم تا از مفهوم آرماتور بیشتر مطلع شوید. آرماتوربندی ساختمان چیستشاید شما نیز از خود بپرسید آرماتور بندی ساختمان دقیقا چیست در پاسخ به این پرسش باید بگوییم آرماتور بندی ساختمان یکی از فرآیندهای مهم در پروژه های عمرانی است که در حین انجام آن میلگرد کنارهم چیده شده را با کمک بست های فلزی یا حتی جوشکاری به هم متصل میکنند تا بتن تقویت شود. از آنجایی که بتن به تنهایی توانایی تحمل وزن سازه را ندارد پس با ترکیب آرماتور نوعی سنگ مصنوعی را تولید خواهد کرد که مقاومت سازه را تا حد چشم گیری بالا خواهد برد. به طور کلی آرماتور بندی ساختمان به فرآیند خم کردن، بستن، چینش و اتصال قبل بتن ریزی اشاره دارد و در فونداسیون، ستون، تیر و سقف دیوارها از این نوع اتصال استفاده میشود تا شکل مناسب و کمترین اتصال را با بتن ایجاد کرده تا سبب بهینه تر شدن عملکرد شود. هر دو نوع آرماتور بندی برای اطمینان از ایمنی و دوام سازه های بتنی ضروری هستند و باید طبق استانداردهای مهندسی و نقشه های ساختمانی به درستی اجرا شوند. آرماتوربندی اصلی (اولیه) | آرماتور بندی ثانویه | میلگرد اصلی به طور مستقیم تحت بارهای کششی قرار میگیرد نقش در تحمل بار سازه قابل استفاده در ستون و تیر | میلگردهایی جهت تقویت بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد نقش در حفظ استحکام در برابر بار جانبی قابل استفاده در دیوار برشی و پل ها |
آشنایی با مفهوم آرماتورهنگامی که روی میلگرد تغییراتی ایجاد میشود تا برای بتن ریزی قابل استفاده باشد به آن آرماتور گویند. از آرماتور به علت افزایش استحام سازه در برابر عوامل مختلف و افزایش مقاومت در پروژههای عمرانی استفاده های زیادی میشود. دلیل اهمیت آرماتور بندی ساختمان در پروژه های عمرانیهمانطور که از پیش گفته شد آرماتور بندی یکی از مراحل حیاتی در ساختمان سازی است که باید با دقت و طبق اصول مهندسی انجام شود تا سازه از لحاظ ایمنی و استحکام در سطح استانداردهای مورد نظر قرار گیرد. به همین دلیل انتخاب و استفاده صحیح از آرماتورها تاثیر بسزایی در مقاومت سازه در برابر نیروهای مختلف مانند زلزله، باد، و بارهای زنده و مرده دارد. در ادامه از اهمیت آرماتور بندی ساختمان بیشتر توضیح داده شده است: افزایش استحکام کششیبتن مقاومت فشاری بالایی دارد اما در برابر نیروهای کششی ضعیف است. آرماتور بندی با استفاده از میلگردهای فولادی، مقاومت کششی سازه را افزایش میدهد. پایداری سازهآرماتور بندی به سازه کمک میکند تا در برابر بارهای وارده مانند بارهای زلزله، وزن ساختمان و بارهای موجود در ساختمان مقاومت کند که یکی از مهم ترین موارد اهمیت آرماتوربندی ساختمان میباشد. جلوگیری از ترک خوردگی و دفرمه شدنآرماتورها به بتن کمک میکنن تا شکل خود را حفظ و از ترک خوردگی و دفرمه شدن جلوگیری آن جلوگیری میکند. طول عمر بالاترسازه هایی که با آرماتور بندی اصولی ساخته شده اند، دوام و طول عمر بیشتری دارند و در نتیجه هزینه های نگهداری کمتری برای صاحبان پروژه خواهند داشت که یکی دیگر از موارد مهم و اهمیت آرماتوربندی ساختمان به شمار میرود.
آموزش صفر تا صد از مراحل آرماتور بندی ساختمانتعیین نوع میلگرد و و تعداد آن اولین اقدامی است که روی نقشه قابل مشاهده است و مهندسین برای آرماتور بندی ساختمان انجام میدهند. سپس مجری پروژه با کمک نقشه سازه و همچنین اندازه میلگردها مشخص میکند چه تعداد میلگرد برای آرماتور بندی ساختمان مورد نیاز است. مرحله بعدی چیدن آرماتور ساختمان است که با سایز و فواصل دقیق طبق نقشه در محل مورد نظر قرار خواهد گرفت. بعد از چیدن آرماتور نوبت به بستن آرماتور میرسد و با کمک سیم آرماتوربندی به شکل کاملا دقیق باید در جای خود آن ها را بهم کامل بست تا سفت شود. در این مرحله بجای سیم میتوان از اتصال بهتری مثل جوش استفاده کرد و انتهای آرماتورها را به یکدیگر جوش داد. مرحله بعدی نیز خاموت میباشد. به دلیل مهم بودن محکم بودن و ایمنی سازه های مهندسی باید آرماتور به گونه ای تنظیم شود که بعد از بتن ریزی شاهد محکم بودن و استحکام بالای آن باشید. انجام فرآیند و مراحل آرماتور بندی ساختمان باید توسط افراد باتجربه و آموزش دیده صورت گیرد تا عمر سازه افزایش یابد. آشنایی با اصول آرماتور بندی برای داشتن پروژه هایی ایمن و استاندارداصول آرماتور بندی در ساختمان سازی شامل مجموعه ای از قواعد و استانداردهایی است که برای تضمین ایمنی، استحکام و دوام سازه های بتن آرمه طراحی شده اند. این اصول باید توسط سازنده، پیمانکار، مجری، طراح و ناظر رعایت شوند تا سازهای ایمن و مقاوم در برابر زلزله، باد، بارهای زنده و مرده ایجاد شود. در اینجا به برخی از اصول کلیدی آرماتور بندی اشاره میکنیم: - آرماتورها باید از کارخانه های دارای استاندارد و برند مشخص تهیه شوند تا کیفیت و مقاومت لازم را داشته باشند.
- مجری پروژه باید توانایی خواندن نقشه های معماری و اجرایی ساختمان را داشته باشد و میلگردها را دقیقا مطابق با جزئیات نقشه قرار دهد.
- در آرماتور بندی ستون و تیر، محل نصب وصله ها و فاصله خاموت ها از یکدیگر باید دقیقا مطابق با استانداردها باشد.
- پس از بتن ریزی، آرماتورهای بیرونی باید به میزان مشخصی با بتن پوشیده شوند تا از خوردگی میلگردها جلوگیری شود.
- عدم توجه کافی به آرماتوربندی میتواند منجر به تخریب کلی سازه شود، بنابراین دقت و حساسیت بالا در این مرحله ضروری است.
مزایا و معایب آرماتور بندی ساختمانتمامی روش ها در کنار مزایایی که به همراه دارند دارای معایبی نیز میباشند که با اطلاع از ان میتوانید با دید بیشتری نسبت به اجرای آن تصمیم بگیرید. معایب آرماتور بندی ساختمان باعث شده استفاده از کوپلر راه حلی عاقلانه تر، کم خرج تر و مقاوم تر باشد و مقاومت بسیار بالا و نظم میلگرد را در سازه برای شما ایجاد کند. در ادامه از معایب و مزایای آرماتور بندی ساختمان بیشتر صحبت شده است: مزایای آرماتور بندی ساختمان | معایب آرماتور بندی ساختمان | افزایش استحکام و مقاومت سازه | بالا بودن هزینه نصب ارماتور بندی | بالا بردن مقاومت کششی | دشواری اجرا | مقاومت در برابر زلزله | ایجاد خوردگی | ایجاد تراکم سازی بالا | سخت بودن تعمیرات |
معرفی استاندارد میلگرد در آرماتور بندیاستاندارد میلگرد در آرماتور بندی برای تضمین کیفیت، ایمنی و دوام سازه های بتنی بسیار حائز اهمیت است. استانداردها مشخصات فنی میلگردها را از جمله اندازه، وزن، مقاومت کششی، خواص شیمیایی و مکانیکی تعیین میکنند به همین دلیل اطاعت از آن بسیار مهم است. در ایران، میلگردها بر اساس استانداردهای ملی تولید و استفاده میشوند که شامل انواع سایزها و قطرها می باشند. - سایز میلگرد: میلگردها در سایزهای مختلف از 6 تا 50 میلیمتر تولید میشوند.
- وزن میلگرد: وزن یک شاخه 12 متری میلگرد بر اساس قطر آن متفاوت است.
- مشخصات فنی: میلگردها باید دارای مشخصات فنی معینی باشند که در جداول استاندارد آمده است.
دستورالعمل آرماتورهای رزوه شده ۱- کوپلر استاندارد مورد نیاز را آرماتور مربوطه تا حد امکان ببندید پس از استفاده از آچار مخصوص ( آچار کوپلر) تا انتهای رزوه آرماتور بسته و محکم شود. ۲- محافظ لاستیکی کوپلر جهت جلوگیری از ورود هرگونه مواد خارجی( گرد و غبار) استفاده شود. ۳- مراحل فوق برای میلگرد دوم نیز ایجاد شود. نکته اگر رزوه روی میلگرد زنگ زده باشد لازم است که زنگ زدگی برطرف و روغن کاری شود. سخن پایانیآرماتور بندی ساختمان فرآیندی است که در آن میلگردهای فولادی به منظور افزایش مقاومت کششی بتن و تقویت سازههای بتنی مورد استفاده قرار میگیرند. این میلگردها به گونهای طراحی و قرار داده می شوند که بتوانند نیروهای وارده ناشی از بارهای مختلف مانند زلزله را تحمل کنند. اصول کلیدی آرماتور بندی شامل استفاده از میلگردهای استاندارد، رعایت دقیق نقشههای آرماتوربندی، توجه به محل نصب وصلهها، حفظ پوشش بتنی مناسب برای جلوگیری از خوردگی و اجتناب از تخریب سازه میباشد. این اصول باید به دقت رعایت شوند تا ایمنی و دوام سازه تضمین گردد.
|