جوش فورجینگ یا همان جوش سر به سر میلگرد (Gas pressure welding of rebar) در دنیای امروز به دلیل مزایای فراوان استفادههای زیادی دارد و در صنعت عمران و ساختمان سازی نقش مهمی را ایفا میکند. مزایای جوش فورجینگ باعث شده تا اجرای اسکلت بتنی به بهترین شکل انجام شده و دیگر مشکلی بابت اتصال آرماتور در پروژه ایجاد نشود. جوش سر به سر میلگرد از جدیدترین تکنولوژی مدرن برای اتصال میلگرد معروف است و باعث میشود خدمات میلگرد به درستی انجام شود. جوشکاری فورجینگ میتواند استحکام بالایی را مهیا کند و با ایجاد دوام مناسب در برابر زلزله مانند استفاده و خرید کوپلر، سازه را ایمن نگه میدارد. جوش فورجینگ چگونه انجام میشود؟روند جوشکاری فورجینگ بدین صورت است که ابتدا قطعه فلزی مورد نظر با استفاده از گرما و فشار به هم جوش داده میشود تا برای تولید قطعاتی با خواص مکانیکی بالا و شکلپذیری مناسب آماده شود. در جوش فورجینگ، فلزات به دمای بالا گرم میشوند تا قابلیت تغییر شکل آنها افزایش یابد، سپس فشار زیادی به آن وارد میکنند تا به شکل مورد نظر تغییر شکل یابد. از فرآیند جوش سر به سر میلگرد در صنایعی مانند صنایع خودروسازی، هوافضا و صنایع نفت و گاز استفادههای زیادی میشود. گذری در تاریخچه جوشکاری فورجینگتاریخچه جوشکاری فورجینگ به دوران باستانی باز میگردد، زمانی که انسانها ابزارهای سادهای مانند ضربهزن و آتش را برای شکلدهی فلزات استفاده میکردند. با گذشت زمان و پیشرفت فناوری، فرآیند جوش فورجینگ به شکلی پیچیدهتر و بهینهتر تکامل یافته است. در طول قرون وسطی و دوره صنعتی تکنیکهای فورجینگ بهبود یافته و ابزارهایی مانند کویل برای فشردن و شکلدهی فلزات به کار گرفته شده است. با پیشرفت صنایع و فناوری در قرن نوزده و بیست، ماشینآلات هیدرولیک و پنوماتیک به جوش فورجینگ کمک کردند و در قرن بیست و یکم، با استفاده از کنترلهای دیجیتال، شبیهسازیهای کامپیوتری و مواد جدید، به بهبود کیفیت و کارایی این فرآیند پرداخته شد. پیشرفتهای سال اخیر نشان میدهد که جوش فورجینگ به یکی از مهمترین فرآیندهای صنعتی در تولید قطعات فلزی تبدیل شده است. نکات جوش فورجینگ یا جوش سر به سر میلگردهمانطور که میدانید از جوش فورجینگ میلگرد بهعنوان تکنولوژی نوین برای اتصال میلگردها استفاده میشود؛ به همین دلیل جوش سر به سر میلگرد علاوه بر فراهم آوردن استحکام و دوام کافی در اتصالات، روشی مقرونبهصرفه و سریعتر نسبت به دیگر روشهای اتصال میلگرد بهحساب میآید. در ادامه نکات جوش فورجینگ نوشته شده است: - قطعات جوش فورجینگ قویتر و پایدارتر از قطعات تولید شده به روشهای دیگر مانند جوشکاری و ریختهگری است. این بدین معناست که مقاومت بالاتری در برابر فشار، خستگی و حرارت دارند.
- جوشکاری فورجینگ باعث بهبود خواص مکانیکی قطعات میشود تا دانسیته و همگنی فلز در ساختار قطعات افزایش یابد و منجر به کیفیت بالا و استحکام بیشتر سازه شود.
- با استفاده از ماشینآلات CNC و تکنولوژیهای پیشرفته، جوش سر به سر امکان پرداخت دقیقتر به جزئیات و ابعاد را فراهم میکند.
- در مقایسه با فرآیندهای دیگر جوشکاری، جوش فورجینگ پراکندگی حرارتی کمتری دارد به همین دلیل در حفظ خواص مکانیکی و کیفیت قطعات مفید خواهد بود.
معرفی روشهای اتصال میلگردهمانطور که میدانید اتصال میلگرد به یکدیگر جزو ابتداییترین کارها در حین انجام پروژه و ساخت ساختمان محسوب میشود و ابتدا باید به درستترین حالت میلگرد ها را به یکدیگر جوش داد تا استحکام مورد نیاز ایجاد شود. - اتصال میلگرد رزوه دار با اتصالات مکانیکی مثل کوپلر که میتوان آن را از تولیدکننده کوپلر تهیه کرد. اتصال با کوپلر بهترین روش اتصال میلگرد در دنیا است و سازه شما را مستحکم میسازد.
- اتصال میلگرد به روش جوش فورجینگ یا جوش سر به سر میلگرد یکی دیگر از روشهای کاربردی در ایران برای اتصال میلگردها به یکدیگر است.
- اتصال اورلپ یا همان اتصال همپوشانی که تنها می توان از آن برای میلگردهای کمتر از 36 میلی متری مجاز است و قابلیت استفاده دارد.
کاربرد عملیات جوشکاری فورجینگ در صنایع مختلفعملیات جوشکاری فورجینگ در صنایع مختلف به عنوان یک فرآیند حیاتی تلقی میشود که در زیر به برخی از کاربردهای عملیات جوش فورجینگ میپردازیم تا شما را بیشتر با آن آشنا کنیم: - در صنعت خودروسازی جوش فورجینگ برای تولید قطعات مختلفی مانند شافت، دنده، سیستمهای تعلیق و قطعات دیگر استفاده میشود. قطعات نام برده شده باید دارای استحکام بالا، مقاومت در برابر خستگی و دوام طولانی باشند که با استفاده از جوشکاری فورجینگ مهیا خواهد شد.
- در صنایع هوافضا و دفاعی کیفیت و دقت قطعات بسیار حیاتی است؛ به همین دلیل جوش فورجینگ برای تولید قطعاتی مانند راندمانهای هواپیما، قطعات موتور و قطعات سیستمهای نظامی از جمله پروانههای هواپیما استفاده میشود.
- در صنایع نفت و گاز، قطعاتی با توانایی مقاومت در برابر فشار و شرایط سخت محیطی مورد نیاز است. قطعاتی مانند شیر و لوله با استفاده از جوش سر به سر تولید میشود تا این خواص را داشته باشند.
- در صنایع دریایی نیز از جوش فورجینگ قطعاتی مانند زنجیرهای لنگر، قطعات سیستمهای تعلیق و قطعات ساختاری میسازند تا دارای مقاومت بالا در برابر خوردگی و فشار آب باشند.
- در صنایع دیگر مانند صنایع راه آهن، صنعت و معدن، صنایع الکتریکی و الکترونیکی نیز کاربرد دارد.
مزایا و معایب جوش فورجینگجوشکاری فورجینگ مانند هر فرآیند صنعتی دیگری مزایا و معایب خاص خود را دارد. در زیر به برخی از مزایا و معایب جوش فورجینگ اشاره شده است: مزایای جوش فورجینگقطعات تولید شده از طریق جوش فورجینگ دارای استحکام بالا و خواص مکانیکی مطلوبی هستند که از آن در برابر فشار، خستگی و شرایط سخت محیطی محافظت زیادی میکند. به دلیل فرآیند شکلدهی قطعات تولید شده توسط جوشکاری فورجینگ دارای دوام و عمر طولانیتری هستند. با استفاده از ماشینآلات CNC و فناوریهای پیشرفته، امکان پرداخت دقیقتر به جزئیات و ابعاد قطعات وجود دارد که باعث افزایش کیفیت و دقت در تولید میشود. معایب جوش فورجینگفرآیند جوش فورجینگ نیازمند تجهیزات پیچیده و مهندسی دقیق است که میتواند هزینه و زمان تولید را افزایش دهد. در برخی موارد جوش فورجینگ محدودیتهایی در طراحی قطعات دارد و تنوع کمتری را در تولید قطعات میتوان ایجاد کرد. متاسفانه برای انجام فرآیند جوش سر به سر نیاز به انرژی بالا و استفاده از تجهیزات حرارتی پیشرفته است که میتواند هزینههای انرژی برق را افزایش دهد. جوش فورجینگ زمانبر است به همین دلیل برای قطعات و پروژه انبوه مناسب نیست. انواع روش کنترل کیفیت بعد جوش سر به سر میلگردکنترل کیفیت بعد جوش سر به سر میلگرد از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چون از جوش فورجینگ در ریل خط راه آهن و پروژه ساختمانی استفاده میشود به همین دلیل باید در روند ساخت و کنترل آن حساسیت زیادی به خرج داد تا از کیفیت جوش مطمئن شد تا از بروز خطرات جبران ناپذیر تا حد زیاد جلوگیری کرد. در ادامه انواع روش کنترل کیفیت بعد جوشکاری فورجینگ توضیح داده شده است: استفاده از روش اولتراسونیکبهترین روش کنترل کیفیت برای آزمایش جوش سر به سر میلگرد، استفاده از روش اولتراسونیک است. در روش اولتراسونیک از امواج نوری به سمت جوش سر به سر تابیده میشود تا بتوان کیفیت جوش را بررسی کرد. اما معایب آن باعث شده طرفدار کمتری داشته باشد چون به هزینه و صرف زمان زیادی نیاز است همچنین باید برای آزمایش میلگردها را تا آزمایشگاه حمل کرد تا اقدامات لازم صورت گیرد. بهرهگیری از روش تخریبیبرای تست جوش سر به سر میتوان از خمش یا کشش نیز استفاده کرد تا متوجه شوند آیا به میلگرد آسیب وارد میشود یا خیر. در روش تخریبی خمش باید نقطه اتصال دو میلگرد را تا 90 درجه خم کرد و اگر طی این فرایند میلگرد از هم جدا شد نشان دهنده کیفیت پایین و اگر تغییری اتفاق نیفتاد گواه کیفیت بالای جوش فورجینگ خواهد بود. در روش تخریبی کشش دو سر سازه را تحت فشار قرار میدهند و اگر میلگردها از هم جدا شدند نشان دهنده پایین بودن کیفیت جوشکاری فورجینگ است. به کار بردن روش غیر تخریبی برش گرمروش تخریبی نسبت به غیر تخریبی مدرنتر بوده و بهتر عمل میکند. در این روش به نقطه جوش دو میلگرد ضربهای وارد نمیشود و برای تست کنترل کیفیت جوش فورجینگ از روش برش گرم استفاده میکنند. در اوایل جوشکاری که قسمت برآمده میلگرد حالت چسبنده دارد تیغ برش را از بین آن عبور میدهند و اگر در آن ترک ایجاد شد نشان دهنده کیفیت پایین جوش سر به سر است. به علت سرعت بالا و مقرون به صرفه بودن روش برش گرم در پروژههای ساختمانی از این نوع تست استفاده میشود.
|