تفاوت میلگرد و آرماتور و کاربرد آنها در شکل ظاهری و عملیاتهایی است که بر روی آنها انجام میشود. میلگرد جزو مصالح اولیه در صنعت ساختمان سازی به شمار میرود. اگر میلگردها به همان شکلی که در کارخانه تولید شدهاند باشند؛ به اسم میلگرد شناخته میشوند. اما اگر همان میلگردها تغییر شکل داده و عملیاتهای برش، خمکاری و جوشکاری روی آنها انجام شده باشد و به عبارتی آماده قرارگیری در بتن باشند، آرماتور نامیده میشوند. آرماتورها از اتصال میلگردها با استفاده از عملیاتهایی که گفته شد و طبق محاسبات نقشه به دست میآیند. سپس در مراحل بتن ریزی مورد استفاده قرار میگیرند. مقاله پیشنهادی: صفر تا صد آرماتور بندی ساختمان میلگرد چیست؟در راستای بررسی تفاوت میلگرد و آرماتور به مطالعه تخصصی میلگرد میپردازیم. میلگرد یک نوع محصول فولادی است که به صورت مش، میله و یا کابل تولید میشود. میلگردها با قطرهای مختلف به تولید میرسند. از طرفی میلگردهای فولادی دارای دنده، خرطوم و فرو رفتگی در سطح میلگرد است. میلگرد قبل از بتن ریزی در سازههای ساختمانی، پل سازی، جاده سازی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. میلگردها به دلیل کاربردی که در ساخت و ساز دارند؛ مشخصههای فیزیکی متعددی دارند که شامل میزان مقاومت در برابر ساییدگی، استحکام بالا، انبساط حرارتی مطلوب، ایزوتوپی، طول مهاری و خواص الاستیکی را میشود. انواع میلگردمیزان نقش میلگرد در بتن ریزی بستگی به نوع آن دارد. هر نوع میلگرد دارای کاربرد خاص و ویژهی منحصر به خود است. به طور کلی میلگردها به سه دسته اصلی میلگرد ساده، میلگرد آجدار و میلگرد بدون آج تقسیم میشوند. که هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند. میلگرد آجدار به دلیل مقاومت بالایی که در برابر ضربهها، خمیدگیها و شکسته شدن دارد؛ بیشتر در بتن ریزی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین ترکیب بتنها با میلگرد آجدار باعث افزایش استحکام بتنها شده و زمینه را برای دوام و انسجام بتن سازه به وجود میآورد. در پروژه های عظیم ساختمانی از خدمات رولینگ میلگرد استفاده می شود. میلگردها نیز بر اساس کاربردشان میتوانند از ترکیبات شیمیایی مختلفی تولید شوند. تقسیم بندی میلگردها براساس مقاومت آنها به 6 دسته تقسیم میشوند: فولاد کرین، گالوانیزه، فایبرگلاس، فولاد ضد زنگ و اپوکسی. نحوه تولید میلگردنحوه تولید میلگرد با ریخته گری شمش فولادی به عنوان مواد اولیه و عملیات نورد سرد و گرم انجام میگیرد. مراحل تولید میلگرد شامل: فولاد گرم نوردیده، فولاد سرد نوردیده و فولاد گرم اصلاح شده است. فولاد گرم نوردیده شامل حرارت دادن به فولاد مذاب برای تبلور مجدد که از طریق عملیات نورد، برش داده میشود. فولاد سرد نیز پس از فولاد گرم نوردیده انجام میشود که شامل سرد شدن، کشیدن و نورد کردن میلگردهای گرم نوردیده است. ویژگی میلگردویژگی میلگردها به شرح زیر است: - چکش خوار بودن
- مقاومت کششی بالا
- استحکام و چقرمگی بالا
- استحکام پیوند بیشتر
- مقاوم در برابر زلزله
- مقاوم در برابر خوردگی
- صرفه اقتصادی دارد
آرماتور چیست؟در بررسی تفاوت میلگرد و آرماتور، به تعریف آرماتور میپردازیم. آرماتور از میلگرد خام به دست میآید. تحت تاثیر عواملی چون خمکاری و جوش کاری آرماتور تولید میشود. آرماتور تولید شده در این مرحله آماده قرار گرفتن در بتن ریزی است که در المانهای سازه مورد استفاده قرار میگیرد. در عملیات خمکاری، برش و جوشکاری، میلگرد با قطرهای متفاوت را به شکلهای مختلف طبق محاسبات نقشههای ساختمانی به یک دیگر جوش میدهند و در نهایت یک سازه اسکلتی تولید میشود که به آن آرماتور گفته میشود. مجموع کارهایی که برای تهیه آرماتور انجام شده را، آرماتور بندی میگویند. آرماتوربندیآرماتوربندی همانطور که بالا گفته شد یکی از فرایندهایی است که در حین ساختمان سازی انجام میشود. نام آرماتوربندی از اسم آرماتور انتخاب شده است. در آرماتوربندی میلگردها براساس نوع کاربرد و بسته به نیاز آن سازه در سایزهای مختلف برش میخورند. سپس بر روی آنها در صورت نیاز خمکاری و جوش کاری انجام میشود. پس از برش کاری و جوش کاری با استفاده از سیم به یکدیگر متصل میشوند. آرماتور شکل تغییر یافته میلگرد است که با تنیده شدن و بافته شدن میلگرد در سایز و ابعاد مختلف به وجود میآید. نکات مهم در آرماتور بندینکات مهمی در آرماتوربندی وجود دارد که به شرح زیر است: - اندازه میلگرد باید مطابق با نقشه سازه باشد.
- تعداد میلگردها باید مطابق با نیاز سازه باشد.
- نحوه قرار گیری آرماتورها باید صحیح و اصولی باشد.
- آرماتورها باید تراز بندی شوند.
- فاصله بین آرماتورها از جهات مختلف باید رعایت شود.
- آرماتورها باید قبل از آرماتوربندی و استفاده آن در سازه، از هر گونه آلودگی پاک شوند.
- از آرماتورهای زنگ زده استفاده نشود.
- تمامی آرماتورها نیاز است که با سیم به یکدیگر وصل شوند.
- برش و خمکاری باید با استفاده از دستگاههای مناسب و روشهای سرد انجام شود.
انواع آرماتور وقتی در مورد تفاوت میلگرد و آرماتور صحبت میکنیم یعنی هر کدام انواع متفاوتی نیز دارند. آرماتورها به دو دسته طولی و عرضی تقسیم بندی میشوند اما میلگرد شامل چندین نوع متفاوت است. آرماتور طولیآرماتور طولی، آرماتور اصلی نیز نامیده میشود. برای تولید این آرماتور از میلگرد A3 با قطر 10 تا 50 میلی متر استفاده میشود. در طول تیر یا ستون سازه قرار میگیرد. همچنین از آرماتور طولی برای تحمل نیروی خمشی نیز استفاده میشود. آرماتور عرضیآرماتور عرضی، آرماتور فرعی نامیده میشود. برای تولید آرماتور عرضی از میلگرد قطر 6 تا 12 استفاده میشود. در عرض میلگرد طولی قرار میگیرد. آرماتور عرضی برای تحمل نیروی برشی و پیچشی استفاده میشود. استفاده از آرماتور عرضی در سازهها، اجاره ترک خوردگی به تیرها را نمیدهد. ویژگی آرماتور- دارای وزن سبک
- مقاوم در برابر زلزله
- مقاوم در برابر آب و رطوبت
- عایق حرارت و صدا
- آسانی نصب آن
- مقرون به صرفه
مزایای استفاده از میلگرد و آرماتورآرماتورها از مقاومت بالایی برخوردارند. آرماتورهایی که مقاومت بالایی دارند گزینهی بهتری برای استفاده در سازهها میباشند. آرماتورهای مقاوم از میلگردهای باکیفیت ساخته میشوند. تشخیص کیفیت میلگردها، در افزایش طول عمر سازه تاثیر مستقیمی دارد. مزایای استفاده از میلگرد و آرماتور به گزارش زیر است: - با استفاده از آرماتورهایی که مقاومت بالایی دارند میتوان تراکم آرماتور در اعضای سازه را کاهش داد.
- با استفاده از آرماتورهایی با مقاومت بالا، با کاهش مصرف آرماتور روبه رو خواهیم شد که همین موضوع تاثیر مستقیمی بر روی قیمت سازه دارد.
- در مقایسه با آرماتورهای معمولی، آرماتورهایی که مقاومت بالایی دارند قرار گرفتن آنها در سازه راحتتر است.
- استفاده از میلگرد و آرماتورها در افزایش مقاومت ساختمان و ایمنی تاثیر مستقیم و بسزایی دارند.
جمع بندی تفاوت میلگرد و آرماتوردر جمع بندی تفاوت میلگرد و آرماتور به این نتیجه دست پیدا میکنیم که میلگرد یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی فولادی است. در بتن ریزی، فوندانسیون سازههای بتنی آرمه، سقفهای تیرچه بلوک و ...کاربرد دارد. هنگامی که میلگرد دچار تغییراتی شود یعنی تحت عملیات برشکاری و خمکاری قرار بگیرد، از میلگرد بودن خارج میشود. محصولی که از برش و خمش میلگرد به وجود میآید آرماتور نامیده میشود. بنابراین یکی از تفاوتهای میلگرد و آرماتور در شکل نهایی محصول است. از آرماتور، بعد از عملیات بتن ریزی جهت افزایش مقاومت ستونها، تیرها و دیوارها مورد استفاده قرار میگیرد. پس یکی دیگر از تفاوتها در نوع کاربرد آنها میباشد. قیمت میلگرد و آرماتوربررسی قیمت میلگرد و آرماتور امروزه در بازار، از زوایای مختلفی حائز اهمیت است زیرا میلگرد و مشتقات آن مثل آرماتور یکی از مهمترین مصالح ساختمانی و صنایع مختلف در ساخت و ساز و همچنین تولید و تعمیرات مختلف کاربرد دارد. بنابراین قیمت میلگرد و آرماتور میتواند تاثیر مستقیمی در هزینههای ساخت و ساز و تولید شرکتها و صنایع داشته باشد. میلگرد به چه منظور استفاده میشود؟میلگرد در بتن ریزی، فوندانسیون سازههای بتنی آرمه، سقفهای تیرچه بلوک و ...کاربرد دارد. برای کمک به بالا بردن مقاومت کششی بتن مورد استفاده قرار میگیرد. تا در برابر بارهای کششی، خمشی، پیچشی و برشی مقاومت کند. منظور از آرماتوربندی چیست؟یکی از فرایندهایی است که در حین ساختمان سازی انجام میشود. در آرماتوربندی میلگردها براساس نوع کاربرد و بسته به نیاز آن سازه در سایزهای مختلف برش میخورند. سپس بر روی آنها در صورت نیاز خمکاری و جوش کاری انجام میشود. تفاوت میلگرد و آرماتور در چیست؟تفاوت میلگرد و آرماتور، در نحوه تولید میزان تغییر شکل دادن و کاربرد آنها است. آرماتور از میلگرد به دست میآید و میلگرد از شمش فولادی تولید میشود.
|